Dünyanın En Büyük Ekmeği Balina Ekmek Uluslararası 2.Ekmek Festivalinde
Dünyanın En Büyük Ekmeği Balina Ekmek Uluslararası 2.Ekmek Festivalinde
Uluslararası Ekmek Festivali 2’nci kez kapılarını araladı. Dünyanın farklı ülkelerinden gelen ekmeklerle, Türkiye’nin yöresel ekmek tatlarının Ankara’da buluştuğu festivalde Yepaş Ekmek’den Soner Cürezade ile konuştuk. Cürazade ” Balina ekmeği tescilli bir ekmektir. Yaklaşık 3 kilodan başlayıp 108 kg’a kadar ekmek üretebiliyoruz” dedi.Dünyanın En Büyük Ekmeği Balina Ekmek Uluslararası 2.Ekmek Festivalinde
Dünyanın farklı ülkelerinden gelen ekmeklerle, Türkiye’nin yöresel ekmekleri Ankara’da buluştu. Cermodern Sanat Merkezi’nde düzenlenen festivalde Türkiye’nin siyez unlu, ekşi mayalı ekmeklerinin yanı sıra birçok ülkeye özgü ürün ve kültür tanıtıldı. Ekmek festivalinde dikkat çeken ürünlerden biri de kilosu ve boyutuyla göze çarpan ‘balina ekmek’ oldu. Biz de balina ekmeğin üreticisi Soner Cürezade’yle keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.Gelin Soner Cürezade’yi ve üretimini gerçekleştirdiği ‘Balina ekmeğe’ yakından bakalım.
”Adım Soner Cürezade. Yepaş’ı temsilen ekmek festivaline katıldık. Ana yerimiz Sincan Ahi Evran Mahallesi’nde bulunmaktadır. Ekmeğimiz tamamıyla doğaldır. Bu yüzden de kullandığımız un çok sağlıklı. Bunu ekmeği tüketirken de fark ediyorsunuz. Fark büyük oranda hissediliyor. Ekmeklerimizde ekşi maya kullanıyoruz.”
”KATKI MADDESİ SIFIR”
”Biz şu anda çeşit çeşit ekmek üretmekteyiz. Mısır ekmeğimiz bile farklı özel bir buğdaydan yapılıyor. Bu özel buğday, kırmızı buğday diye geçen sert ve sağlıklı bir buğday türüdür. Aynı zamanda ekmeği de çok lezzetli olur. Sağlıklı beslenmek için bütün ekmeklerimizi ekşi maya ile üretiyoruz hiçbir şekilde katkı maddesi kullanmıyoruz”
DEVASA ÜRETİM: BALİNA EKMEK
Balina ekmeği adını verdikleri devasa bir ekmeği üretime sokan Soner Cürezade ” Balina ekmeği adını verdiğimiz bir ekmek var bu ekmeği de tam buğdaydan yapıyoruz. Bu ekmeğin dayanma süresi açıkta 20 gün, dipfrizde 2 yıl kadardır. Ekmeğin yapımına ilk olarak 3 kilo ile başladım. Şu an 15 ile 40 kilo arasında üretim yapıyorum. Ekmeğin ana maddesi olan unu Samsun Havza’da özel olarak üretiyoruz. Tescilli bir ekmektir. Yaklaşık 3 kilodan başlayıp 108 kg’a kadar ekmek üretebiliyoruz. Ustası da benim. Bunu sadece Türkiye’de değil dünyada da yapıyorum.” ifadesini kullandı.
Ekşi Mayanın Faydaları
”İçeriğindeki doğal bakteri ve mantarlar sebebiyle probiyotiktir. Bağışıklığı güçlendirir ve hastalıklardan korur.Ekşi mayalı ekmek, vücutta yavaş bir insülin salınımı sağlayıp, kan şekerinin hemen yükselmesini önler ve glisemik indeksi düşürür. Bu da ticari mayalı ekmeklere nazaran çok daha az ekmek tüketerek, daha uzun süre tok kalmanızı sağlar.
B12 vitamini açısından zengindir. Unutkanlık için birebirdir.
İçeriğindeki doğal bakteri ve mantarlar sebebiyle probiyotiktir.
Bağışıklığı güçlendirir ve hastalıklardan korur.
Ekşi mayalı ekmekler, ticari mayalı ekmeklere göre çok daha geç bayatlar ve çok daha lezzetlidir. Nemli bir ortamda saklamamanız koşuluyla, ekşi mayalı ekmeğinizi uzun süre bayatlamadan, küflenmeden saklayabilirsiniz.”
2.ULUSLARARASI EKMEK FESTİVALİ 2018 CER MODERN ANKARA
https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/2-uluslararasi-ekmek-festivali-2018-cer-modern-ankara.htmlMine Ataman 3.Travel Expo Ankara Turizm fuarında
Mine Ataman 3.Travel Expo Ankara Turizm fuarında
https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/ekmege-fisildayan-kadin-mine-ataman.html1.ULUSLARARASI EKMEK FESTİVALİ ANKARA
https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/uluslararasi-ekmek-festivali-ankara.htmlUluslararası 2. Ekmek Festivali Başlıyor
Uluslararası 2. Ekmek Festivali Başlıyor
Ekmek ve unlu mamul üreticilerini ve meraklılarını bir araya getirmeyi hedefleyen 2. Uluslararası Ekmek Festivali, 12-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Proje ortağı ve unlu mamuller uzmanı Mine Ataman basın toplantısında, ekmeğin milli bir mesele olduğunu söyledi.Uluslararası 2. Ekmek Festivali
Postmodern fırıncı Mine Ataman, "Sadece ekmekler değil onların hikayeleri de masalcıların kalemiyle gün yüzüne çıkarılmalıdır. Bu bölgelerde bulunan tarihi değirmenler, tarihi fırınlar ve buğday destinasyonları turizme de konu olmalıdır. Ülkemiz ekmek köyleri için bulunmaz bir coğrafyadadır. Bu anlamda Göbeklitepe bir açık-hava ekmek müzesine dönüştürülürken ürünleri de dünya pazarına hazırlanmalıdır” dedi.Uluslararası Ekmek Festivali 2’nci kez kapılarını aralıyor. “Ekmeğe Fısıldayan Kadın” olarak bilinen Mine Ataman tarafından yapılan festivalin ilki geçen yıl büyük beğeni toplamıştı. 3 gün boyunca ekmeğin hikayesi her yönüyle lezzet severlerle buluşturulmuştu. Bu yıl da 12-14 Ekim tarihlerinde Ankara Cer Modern’in ev sahipliğinde, zengin içeriğiyle gastronomi meraklılarıyla buluşacak.
Bu yılın teması “Milli Ekmek ve Anadolu’nun Ekmek Buğday Mirasının Geleceğe Taşınması”. Bu anlamda Mine Ataman’ın beklenen kitabı “Cennette İlk Sofra”nın lansmanı da festivalde yapılacak. Sektörde birçok ilke imza atan Ataman; bu festivalin gerçek ekmek ustalarına, geleneksel fırıncılara ve endüstriyel fırıncılara yani sektörün tüm paydaşlarına hitap ettiğini söylüyor. Yani emeğini ekmekle buluşturup ekmek parası için çalışan herkes festivalde buluşacak.
Festival kapsamında birbirinden değerli uzman ve ustalar, deneyimlerini katılımcılarla paylaşacak. Diyetisyen Elvan Odabaşı, Trilye Restoran sahibi Süreyya Üzmez, Gastonomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe ve birçok değerli şef 3 gün boyunca ekmeğin markalaşma yolculuğunu da paylaşacak.
Postmodern fırıncı Mine Ataman, “Anadolu’da yüzlerce farklı ekmek var. Bu ekmekler ve hikayeleri farklı bir bakış acısıyla yeniden harmanlamamalı, birer marka olarak tasarlanmalıdır. Coğrafi işaretler bu anlamda büyük bir fırsattır. Vakfıkebir ekmeği, Kastamonu ekmeği ve Göbeklitepe, bunlar birer milli markaya dönüştürülmeli. Göbeklitepe dünyanın buğday ve ekmek merkezi. Bir Göbeklitepe markası yaratılmalıdır” ifadelerinde bulundu.
Milli ekmek konusunu gündeme getiren Mine Ataman, “Germiyan Ekmeği gibi Türkiye’de geçmişi binlerce yıl öteye giden çok önemli ekmeklerimiz var. Bunlar bizim kültürel mirasımız. Sahip çıkıp hikayeleriyle dünyaya taşımalıyız. Göbeklitepe, Kastamonu, Vakfıkebir ve Anadolu’nun önemli ekmek ve buğday destinasyonları.. Bu ekmekler inovatif çalışmalarla yeniden ele alınmalı ve birer ihracat ürününe dönüştürülmelidir” diye belirtti.
Ataman, “Sadece ekmekler değil onların hikayeleri de masalcıların kalemiyle gün yüzüne çıkarılmalıdır. Bu bölgelerde bulunan tarihi değirmenler, tarihi fırınlar ve buğday destinasyonları turizme de konu olmalıdır. Ülkemiz ekmek köyleri için bulunmaz bir coğrafyadadır. Bu anlamda Göbeklitepe bir açık-hava ekmek müzesine dönüştürülürken ürünleri de dünya pazarına hazırlanmalıdır” dedi.
Uluslararası 2. Ekmek Festivali
Tüm detaylar için tıklayın. https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/2-uluslararasi-ekmek-festivali-2018-cer-modern-ankara.html
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
Popüler Yayınlar
-
Muhçu Bal I Zennure Muhçu I Trabzon Tanıtım Günlerinde https://isacoturoglu.com.tr/genel/bal/kadin-bal-ureticilerinden-o...
-
Marshall Yardımının Gerçek Yüzü Sene 1948… İkinci dünya savaşı sona ermiş, ABD kesenin ağzını açmış, ekonomisi çöküntüye giren ülkele...
-
Vladimir Putin Gürcistan'a Uçak Seferlerini Geçici Yasakladı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Gürcistan’da düzenlenen Rusya karşıtı...
-
Denizlili Sipsi Çalan Halime Özke Teyze Türkiye'de Sipsi Çalan TEK Kadın "Halime Özke" Somut Olmayan Kültürel Mirasımız T...
-
KUR'ÂN-I KERÎM'DE ADI GEÇEN PUTLAR HANGİLERİDİR? 37/ es-Sâffât -125- Yaratanların en güzelini bırakıp ta Ba’l (adlı puta ) mı ...
-
Trakya'ya "En İyi Destinasyon Tanıtım Filmi" Ödülü Yaşayan Şehirler Platformu ve Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğinde; Kültü...
-
Ev Yapımı Doğal Sirke Sitesi için Baner Çalışması Denizli Pamukkale ilçesinin köyünde yaşayan Ali Kaçar köyünde ürettiği ürünleri face...
-
Ana Arı Numaralandırma İşaretleme Seti Ana Arı Numaralandırma İşaretleme Seti 4. Armasad Arıcık Fuarında Altunlar Arıcılık tarafında...