Denizlili Sipsi Çalan Halime Özke Teyze
Türkiye'de Sipsi Çalan TEK Kadın "Halime Özke" Somut Olmayan Kültürel Mirasımız Tanıtım Günlerinde Ankara Akm fuarında karşılaştık ve keyifli bir video çektik.UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi Katogorisi
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması '' sözleşmesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen ulusal envanter oluşturulması çalışmaları çerçevesinde kültürel mirasımızın belli unsurlarını yeniden yaratmak ve yorumlamak açısından gerekli bilgi ve beceriye yüksek düzeyde sahip olan ve Ülkemizden seçilen 7 kişi içerisinde yer alan İlimizden Halime Özke “2013 Yılı Yaşayan İnsan Hazinesi '' olarak ilan edilmiş.
17.06.2010 tarihinde Sipsi Yapımı Çalgı Yapımcılığı dalında teklif edilmiş ve Çalgı Yapımcılığı başlığı altında Kültür ve Turizm Bakanlığınca UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri listesine 13.03.2013 tarihinde 01.0028 envanter numarası ile kayıt edilmiştir.
Denizli nin Acıpayam, Beyağaç, Çameli, Kale, Tavas İlçeleri ve köylerinde yaygın olarak yapılan “çam düdüğü-sipsi '' yapımı kültürel unsuru bulunmaktadır. Yörede kargı adı verilen kamıştan veya taze çam dalından yapılan el işçiliğine dayalı üflemeli bir çalgıdır sipsi. Çobanlık kültürüne bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Çeşitli örnekleriyle bölgede yaygın olan bu düdük, halk müziğimizin icrasının zenginliklerinden biri olduğu kadar, halkın yaratıcılık gücü ve kabiliyetini sergilemesi bakımından da çok önemlidir. Yaşayan İnsan Hazinesi Hayri DEV ve Halime ÖZKE, bu geleneğin en önemli gelenek taşıyıcısıdır ve yeni nesillere sipsi yapımı ve icrası konusunda bilgilerini aktarmada ve geleneğin devam etmesine katkı sağlamaktadırlar.
SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS TANITIM GÜNLERİ
Diğer somut olmayan kültürel miraslarımız hakkında fuarda çektiğimiz videoları izlemek için tıklayın
https://isacoturoglu.com.tr/akm-fuar/somut-olmayan-kulturel-miras-tanitim-gunleri.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder