SUSAMIN SAĞLIĞA 15 YARARI
Susamın yararlarıyla ilgili bu yazıyı önemli bulduk. Ancak hatırlatmak istediğimiz bir konu var. Maalesef susamların çoğu ithal geliyor.. Susamı mutlaka atalık tohumla üretim yapan yerli üreticiden almalıyız. Yerli ürünlerimizin değerini yeterince bilmediğimizden dünyanın en kaliteli susamının üretildiği Gökova’da hasatın % 90’ı ihraç ediliyor. Biz susamı doğrudan üreticisinden alıyoruz, kabuğu soyulmamış doğal susam alıyoruz. Kabuğu soyulmamış susamın rengi koyu olduğundan bizim susamı bazıları kavrulmuş sanıyor.
“Susamın yararlı olduğu yüzyıllardır biliniyor ve geleneksel tıpta kullanılmış. Sağlık açısından yararlanabilmek için günde bir avuç susam yenmeli.
SUSAMIN SAĞLIĞA 15 YARARI
1- İyi bir lif kaynağıdır.
3 yemek kaşığı (30 gram) susam 3,5 gram lif içerir.
2- Kolesterolü ve trigliseridleri düşürebilir.
Susamın içerdiği lignan ve fitosterol bileşiklerinin kolesterolü ve trigliseridleri düşürdüğünü gösteren çalışmalar var.
3- Besleyici bir bitkisel protein kaynağıdır.
3 yemek kaşığı (30 gram) susamda 5 gram protein bulunur.
4- Kan basıncını (tansiyon) düşürebilir.
Susamdaki magnezyumun tansiyon düşürücü etkisi vardır. İçerdiği lignan, E vitamini ve diğer antioksidanlar damarlarda plak oluşmasını önleyerek tansiyonun düşmesine katkıda bulunur.
5- Kemik sağlığını destekler.
Susam, özellikle kabuklu hali, kemik sağlığını destekleyen kalsiyum, magnezyum, manganez, ve çinko açısından zengindir.
6- İnflamasyonu düşürebilir.
Araştırmalar susam yağının antiinflamatuar özellikleri olduğunu gösteriyor.
7- Susam B vitaminleri için iyi bir kaynaktır.
Metabolizma ve hücre işlevleri açısından önemli B1, B3 ve B6 vitaminleri açısından zengindir.
8- Kan hücresi üretimine yardımcıdır.
Kan hücresi oluşumu ve fonksiyonları için gereken demir, bakır ve B6 vitamini içerir.
9- Kan şekeri kontrolüne yardımcıdır.
Karbonhidrat açısından düşük, protein ve sağlıklı yağlardan zengin olan susam kan şekerinin dengede tutulmasında yardımcı olabilir. Ayrıca içerdiği pinoresinol adlı bileşik de kan şekerini düzenleyici özelliktedir.
10- Antioksidanlar açısından zengindir.
Susamın içerdiği lignan ve bir tür E vitamini olan gamma-tokoferol antioksidan özelliktedir.
11- Bağışıklık sistemini destekleyebilir.
Susam bağışıklık sistemini destekleyen çinko, selenyum, bakır, demir, B6 vitamini ve E vitamini içerir.
12- Artrit nedeniyle oluşan diz ağrısını giderir.
Susamda bulunan sesamin antiinflamatuar etkisiyle kıkırdak dokusunu korur. Araştırmalar sesaminin eklem ağrılarını azalttığı ve eklem hareketliliğini artırdığını gösteriyor.
13- Tiroid sağlığını destekler.
Susam tiroid hormonlarının üretiminde önemli rol oynayan selenyum içerir. Ayrıca tiroid sağlığı açısından önemli olan demir, bakır, çinko, ve B6 içerir.
14- Menopozda hormon dengelenmesine yardımcıdır.
Susam fitoöstrojen içermesiyle menopoz sürecindeki kadınlara yararlı olur. Östrojen düşüklüğü nedeniyle ortaya çıkan sıcak basması gibi semptomlara iyi gelebilir.
15- Beslenmeye eklenmesi kolaydır.
Susam çok çeşitli yiyeceklerde kullanılabildiğinden kolaylıkla beslenmeye katılabilir.”
🎀Sağlıklı Yaşıyoruz🎀